Historie fotografie

29.07.2013 04:37

Fotografie je stará již přes sto let. Z počátku byla fotografie záležitost spíše experimentů, postupem času se techniky zdokonalovaly a fotografie získala své plnohodnotné využití v umění i ve vědě, kde byla nezbytnou součástí dalšího věděckého poroku. Od začátu byla fotografie záležitokst spíše profesionálů. Kvůli vysokým cenám a složitých chemickým procesům si nemohl každý dovolit fotoaparát. Postupem času a rychlého vývoje se fotografie dostala i  fotografům amatérům. Vývoj fotografie za dobu její existence udělal obrovsý kror kupředu.

Za počátek fotografie považujeme objevení camery obscury nebo-li dírkové komory*. Dírkovou komoru využívali především malíři, kteří obkreslovali vytvořený obraz na plátno. Postupným vývojem optiky se začala dírková komora nahrazovat objetivem. Výhodu objektivů bylo zmenšení schránek a zvalitnění vzniklého obrazu. Doposud využívané dírkové komory propouštěly oproti objektivům málo světla a způsobovaly zkreslení obrazu ohybem světelných paprsků.

* Camera obscura je schránka anebo místnost s malým otvorem v jedné ze stěn. Vnější světlo prochází otvorem a vytváří obraz na protilehlé stěně. Promítaný obraz je vždy obrácený a menší. Velmi důležitá je velikost otvoru, která ovlivňuje ostrost obrazu. Dírka funguje jako clona. Velký průměr otvoru propustí víc světla, obraz je rozostřený. Malý průměr otvoru propustí méně světla, obraz je také rozostřený, ovšem je o něco ostřejší. Bylo velmi náročné objevit ideální velikost otvoru.

Za první fotografii považujeme snímek zhotovený v roce 1813 Josephem Nicéphorem Niépem. J.N. Niécpe nanesl na vyleštěnovou cínovou desku vrstvu petrolejového roztoku asfaltu. Snímek exponoval osm hodin. Došel k závěru, že používání tohoto materiálu vede do slepé uličky a začal se zabývat sloučeninami stříbra. Na jeho práci navázal Jacques Daguette, který objevil, že postříbřená měděná deska úspěšně zachová obrazový záznam. Tento proces se nazývá daguerrotypie.

První barevnou fotografii představil Louis Arthur Ducos du Hauron. Vytvořil tři diapozitivy zabarvené do červena, žluta a modra. Složením těchto diapozitivů přesně přes sebe vznikla barevná fotografie. Kvůliznačné komplikovanosti a vysokým nákladům se tato metoda příliž nepoužívala.

Průlom  ve fotografii nastalv roce 1888, použitím prvního svitkového filmu. George Estman získal patent na fotoaparát a založil firmu Estman Dry Plate Company (EDPC), která představila první fotoaparát dostupný pro širokou veřejnost. Fotoaparát Kodak Brownie v sobě měl svitkový papír použitelný na 100 fotografií. Po vyčerpání kapacity majitel fotoaparát poslal do EDPC, kde mu snímky vyvolali a poslali zpět s novým fotoaparátem.

Roku 1947 vymyslel Erwin Herbert Land tzv. instatní film*. Použití instantního filmu umožnilo okamžitý vzni výsledné fotografie a jedné kopie. Vznikl Polaroid.

*Instantní film umožňuje zhotovit fotografii během chvilky. Proces fungoval díky chemickým látkám, které okamžitě po expozici vytvořily negativní obraz. Po dokončení fotoaparát přitlačil negativní obraz na fotografický papír.

Vědci usilovali o vytvoření fotoaparátu bez filmu, vynalezli první analogový fotoaparát. První analogový fotoaparát vyrobila v roce 1975 společnost Kodak, jednalo se pouze o koncept. Byl vybaven CCD snímačem, data byla zaznamenávána na magnetickou pásku. První analogový fotoaparát určený pro trh (Sony Mavica) byl vyroben až v roce 1981.

V roce 1988 vědci ze společnosti Fujifilm představili první model digitálního fotoaparátu Fuji DS-1P, jednalo se pouze o koncept. Používal snímač CCD a měl vestavěnou paměť o kapacitě 16 MB. První digitální fotoaparát Fuji Dycam Model 1 byl na trh uveden v roce 1990. Fotoaparát používal CCD snímač, který posílal snímky v digitální podobě na připojený počítač. Pět let po představení prvního digitálního fotoaparátu zkonstruovala společnost Casio první fotoaparát vybavený displejem. Jmenoval se Casio QV-10. Vývoj kompaktních fotoaparátů samozřejmě pokračoval dál.

První digitální zrcadlový (DSLR) byl na trh představen fotoaparát Nikon D1 v roce 1999. Přechod mezi DSLR a klasickými zrcadlovkami ulehčovala kompabilita objektivů se staršími modely.

Dnešní moderní DSLR mají spoustu různorodých funkcí, které usnadňují fotografům práci. Za zmínku z mnoha funkcí stojí např. možnost natáčení videa anebo živý náhled. První DSLR fotoaparát, který přišel s funkcí natáčení videa byl Nikon D90. Finkci živého náhledu přinesl jako první Olympus E-330.