Fotografická expozice (2. díl)

06.08.2013 05:04

První díl článku, naleznete zde, byl o cloně, času, citlivosti a šumu. Dnes se podíváme jak funguje měření expozice a co je to expoziční hodnota.

Měření expozice

Měření expozice dnes lze provádět automaticky nebo manuálně. Správně nastavené hodnoty ISO, expoziční čas a clona povedou k dobře exponovanému snímku s minimálním šumem a k dobrému zvládnutí dynamického rozsahu.

Automatické měření expozice provádí fotoaparát, jak už název napovídá, zcela automaticky. Ve většině případů automatické měření expozice usnadní pořízení fotografie. Automatická expozice bohužel nelze využívat při zhoršených světelných podmínkách, kontrastních scénách nebo při tvůrčím fotografováním.

Při automatickém měření si fotoaparát rozloží scénu na jednotlivé části tzv. segmenty (různí výrobci používají různá označení). Počet segmentů se liší v závislosti na výrobci fotoaparátu (většinou se používá 30-50 segmentů). Fotoaparát v každém segmentu vyhodnotí průměrné hodnoty expoziční hodnoty (dále jen EV, věnovat se jí budeme později). Fotoaparát nepracuje s reálným barevným spektrem, ale pouze s odstíny šedi. Následně se připojí další informace (vzdálenost objektu, zaostřovací bod atd.), které se porovnají s databází uvnitř fotoaparátu. Po vyhodnocení všech informací nastaví fotoaparát správnou expozici.

Expoziční hodnota

EV je hodnota udávající množství světla v záběru. Přibližně v polovině 20. století se fotografové dohodli, že 0 EV bude právě tehdy, když budeme mít správně exponovanou fotografii při cloně f/1 a s expozičním časem 1 s. Ovšem toto nastavení bylo nutné v průběhu vývoje fotoaparátů pozměnit. U moderních DSLR je 0 EV při cloně f/1, expozičním časem 1 s a ISO 100. Hodnota 0 EV odpovídá např. osvětlení záběru na noční město v dálce. V přírodních podmínkách se běžně můžeme setkat s hodnotami -2 až 15 EV (-5 EV odpovídá např. louce za svitu Měsíce a 15 EV odpovídá fotografováním proti Slunci).

Hodnota EV logaritmicky stoupá. S každým zdvojnásobením množství pouštěného světla na snímač stoupá EV hodnota o jednu EV jednotku (např. když při ISO 100 máme 0 EV, u ISO 200 budeme mít 1 EV).

V praxi se EV měří expozimetrem. U moderních fotoaparátů jsou expozimetry zabudované v samotném fotoaparátu, tím ulehčují a urychlují práci fotografům. U starších modelů fotoaparátů, bez expozimetru, je nezbytné mít expozimetr externí.