Expoziční režimy

06.09.2013 23:55

Při fotografování v praxi se můžeme setkávat s různými světelnými podmínkami. Fotoaparáty nám standartně nabízejí různé expoziční režimy, které nám pomohou dosáhnout dobrého výsledku. Snažíme-li se o opravdu kreativní nebo originální snímek, nemůžeme se vždy spoléhat na automatiku. Automatická expozice nám může usnadnit práci v situacích, kdy se snažíme kvalitně zachytit snímek při dobré kvalitě světla (vyvážený poměr tmavých a světlých míst). V situacích, kdy automatika není schopná správně exponovat, je třeba upravit hodnoty nastavení nebo přepnout na jíný expoziční režim, který upraví nastavení automaticky nebo nám dovolí upravit konkrétní hodnoty. Nabídka expozičních režimů se liší podle výrobce. Z pravidla platí, že se výrobci "předhání" v nabídce režimů.

Plně automatický režim

Při plně automatickém režimu nastaví fotoaparát všechny potřebné parametry za fotografa, změna parametrů není ze strany fotografa možná. Automatický režim ovšem nabízí několik podkategorií, které fotografovi pomůžou dosáhnout požadovaného výsledku.

Mezi nejběžnější patří:

    Portrét - nastaví ideální expozici pro portrétové fotografie, vyvážená hloubka ostrosti, rozumný čas...

    Krajina - upraví nastavení clony tak, aby se zvětšila hloubka ostrosti

    Makro - upraví nastavení clony tak, aby se zmenšila hloubka ostrosti

    Pohybující se objekt - upraví nastavení rychlosti závěrky, pro ostré zachycení pohybu

Automatický režim většinou používají amatérští fotografové, kteří nemají zdaleka tolik zkušeností se správným nastavením fotoaparátu.

Auto-expozice

Při auto-expozici nastaví fotoaparát automaticky expozici, kterou však může fotograf libovolně měnit. Pokud změní fotograf délku expozice, fotoaparát automaticky přizpůsobí clonu a citlivost ISO. Změní-li fotograf clonu, fotoaparát opět přizpůsobí ostatní faktory ovlivňující expozici.

Auto-expoziční režim využívají profesionálové i amatéři. Profesionální fotografové tento řežim využívají při fotografování scén, při kterých musí být neustále ve střehu a nemohou si dovolit ztrácet čas nastavováním všech parametrů (reportážní fotografie, sportovní události apod.). Amatérští fotografové mají pro používání tohoto režimu dva důvody. První je stejný jako u profesionálních fotografů (neztrácejí čas nastavováním fotoaparátu) a druhý je, že nepotřebují zdaleka tolik zkušeností pro nastavení správné expozice jako v manuálním režimu.

Priorita citlivosti

Priorita citlivosti umožňuje fotografovi zasahovat pouze do nastavení hodnot ISO. Na změny hodnot ISO fotoaparát reaguje tím, že automaticky nastaví zbylé hodnoty na správnou expozici. Využívá se v případech, kdy má mít snímek co nejnižší hladinu obrazového šumu. Využití druhým způsobem může být za snížení světelných podmínek, když fotograf nemá možnost pevného stativu. Může nastavit vyšší hodnotu ISO a tím dosáhnout kratšího expozičního času.

Priorita času

V režimu priorita času může fotograf změnit pouze rychlost závěrky. Stejně jako u předchozího režimu, fotoaparát nastaví všechny zbylé parametry automaticky. Používá se spíše při tvůrčím fotografování, kde je cílem fotografa vytvoření nějakého zajímavého efektu. Vhodné použití je například při reportážní fotografii, nebo na sportovních akcí, kde je cílem "zmrazit" pohyb.

Priorita clony

V režimu priorita času může fotograf změnit pouze hodnoty clony. Jako u předešlých režimů, fotoaparát nastavý zbylé parametry automaticky. Tento režim nabízí využití například při krajinářské nebo portrétové fotografii. Nastavení nízkých hodnot clony způsobuje malou hloubku ostrosti, což se hodí pro portréty (požadované rozostření pozadí). Naopak vysoké hodnoty clony způsobí velkou hloubku ostrosti, což se hodí pro fotografování krajin (cílem je mít dokonale ostrý každy bod snímku).

Manuální režim

Za velmi špatných světelných podmínek (vysoký kontrast tmavých a světlých bodů na scéně) automatícký režim nebývá schopný nastavit očekávané hodnoty. V takových situacích nezbývá nic jiného, než expozici nastavit manuálně. Tento režim je naprogramovaný tak, aby fotograf nastavoval kompletně všechny parametry manuálně. Manuální režim má široké uplatnění např. v astrofotografiích, kde jsou nutné extrémě dlouhé expozice.